2 Урок по астрономия

– Добър ви ден, внучетата как са, учат ли? Е те тука имам нещо за тях – помагало по астрономия, съвсем евтино, бърже се харчи, вземете...
– Какво пък, намират ни се малко пари в излишък – подсмихна се Чай и се разплати с уличния търговец за книжката.

Когато стигнаха у дома, господин и госпожа Мил с интерес запрелистваха новите си придобивки. Доживяха да видят брошури за астрономията – някогашното тайно учение – да се раздават редом с вестници и каталози за конци и прежди.

Ето какво гласеше уводът на четивото:

„Китл е древна планета на над милион блианта. Блиан е един орбитален период на планетата ни, макар да сме свикнали с тази дума да отброяваме времето между честванията на Империята. Точна оценка за възрастта на Китл е трудно да бъде направена поради причини, които ще опишем в първа глава. Планетата претърпява множество промени за този огромен период. В съвремието ни се е установил топъл климат, природата е многообразна, а хората са доминиращият вид. Хората се делят на четири групи в зависимост от лунния знак, под който са родени.

Преди да обясним за знаците, нека насочим поглед към нощното небе. Китл притежава пет луни, които я обикалят в елиптични орбити.

Първата е Фиринe, луната на истината. Тя е бяла на цвят и със сребристо сияние, с гладка повърхност без кратери. Тъй като е с най-големи размери, се счита, че оказва най-осезаемо влияние върху Китл. Причинява приливите, отливите и други морски вълнения. Често поради силното ѝ въздействие на планетата ни се случват необичайни събития и дори природни бедствия.

Втората е Йерен – желязната луна. Тя е най-малка, червено-кафява и осеяна с кратери. Съществуват хипотези, че в далечното минало е била по-голяма, но при сблъсък с планетата ни около половината от луната останала на повърхността на Китл, снабдявайки ни по този начин с руди на желязото, медта и други метали. Другата половина останала в орбита.

Третата е Дарха, тъмната луна. Тя никога не може да бъде наблюдавана в небето. Затова за нея знаем най-малко. За момента е приета тезата, че поглъща всякакви видими лъчи, но не излъчва или отразява никакви, което може би има предпазна функция. Това предстои да бъде потвърдено. Съществуването ѝ е било открито случайно, за което се разказва в четвърта глава.

Последните две са Бехе и Боас, луните близнаци. Еднакви по размер, долепени и се движат заедно. Бехе е с цвят на светла охра, а Боас е в нюанси на синьото и лилавото. И двете са от значителна важност за Китл, поддържат баланса между Живота и Смъртта чрез лъченията си с магически характер. Въртят се около планетата с най-бърза скорост от всички луни и често повличат със себе си космически прах, който сияе около тях. Още най-древните племена са ги почитали и са ги поставяли в центъра на митологията си.

Сега за четирите типа хора. В зависимост от разположението на луните в момента на раждането и други все още неизследвани напълно фактори, бебето придобива специално умение и характерът му се изгражда под влиянието на доминиращата луна.

Родените под знака на Фирине владеят изкуството на левитацията. Учени, дружелюбни, разсеяни. С философска невъзмутимост приемат всичко, което им се случва, и дори се шегуват със съдбата си. Но това е само на повърхността. Обикновено са чудаци с интересни житейски пътища. Водени от силно любопитство, служат единствено на мисията си да открият Истината, често – на всяка цена.

Родените под знака на Йерен са дарени с изключителна физическа сила и издръжливост. Притежават съвършен контрол над телата си и преживяват най-дълго без храна и вода. По нрав са работяги, упорити и държат много на справедливостта. Отборният им дух ги прави сплотен народ, никой от тях не обича да е сам. Те са градители на света около тях и на обществото, в което живеят.

За контраст, родените под знака на Дарха са мълчаливи и свободолюбиви, предпочитат самотата и търсят начин да си осигурят независимост. Търпеливи, хитри и организирани, но и крайно недоверчиви. Способни винаги да изненадат околните, най-вече защото специалното им умение е да стават невидими, а това се счита за едно от най-опасните неща на света.

Фирине, Йерен и Дарха се движат бавно и съответно подчинените им са склонни към пасивност, към това да изчакват и да следват предначертания план. А луните близнаци, напротив – изразяват идеята за вечния кръговрат, за вечното движение. Затова и родените под знака на Бехе и Боас са импулсивни и енергични. Това са общите им черти, но те представляват необятна палитра от характери и разновидности, които тук не можем да опишем. Забележителното у децата на Бехе и Боас е, че всеки умее да се превръща в дадено животно или растение, което допълнително влияе на нрава му и на ролята му в обществото. За момента най-голям е делът на хората, родени именно под този знак и под знака на Йерен, а най-малък – под знака на Дарха.

Астрономията е бързо развиваща се наука, обезпечена изцяло от Империята. Ще се радваме, ако с този справочник успеем да събудим интереса ви. Добре дошли сте в Имперската астрономическа академия (ИАА) за повече информация или за да се запишете на обучение.”

Като приключиха с четенето, Чай и Теа се спогледаха. Старицата проговори първа.

– Е, смяташ ли, че това са подходящи описания?
– Хм, че сме учени – вярно си е, ама чак пък чудаци…
– А не е ли малко сухо като за ученици? Сякаш цели да ги откаже от астрономията, сещаш се.
– Спокойно. Ако всичко мине по план, накрая двамата с теб ще съставим ново помагало – увери я Чай.